Chleb, cud i miód …

    
     25 i 26 października uczniowie klas IV uczestniczyli w fantastycznych warsztatach edukacyjnych na terenie gospodarstwa ekologicznego w Grzybowie (gmina Słubice). Przywitano nas przepysznym wiejskim śniadaniem: kanapkami z miodem, twarogiem, czy powidłami i ziołową herbatą. Uczniowie słuchali opowieści o rolnictwie i o tym jak robi się sery, masło, śmietanę. Zajęcia w ogrodzie pozwoliły im poznać smak oraz właściwości lecznicze ziół i związane z nimi historie. W trakcie zajęć w Biopiekarni dzieci samodzielnie wyrabiały chlebki i dowiedziały się wszystkiego o zbożach, mieleniu ziarna oraz rodzajach mąki. Dzieci miały okazje zaznajomić się z tajnikami życia pszczół i wykonały świece z wosku pszczelego. Wizytę w gospodarstwie uświetniły spotkania z przeróżnymi zwierzętami takimi jak psy, koty, konie, krowy i kozy, które dały się nawet wydoić :) Były także warsztaty wycinanek ludowych i zajęcia dotyczące bioróżnorodności podczas których uczniowie opisywali cechy krajobrazu wiejskiego, florę i faunę tych regionów. Czwartoklasiści mieli również okazję zobaczyć wyjątkową hodowlę trzmieli oraz dowiedzieć się więcej o życiu i znaczeniu owadów zapylających.

Nie było czasu na nudę.