28 września uczniowie klasy 1c i 2c wzięły udział w warsztatach edukacyjnych w ośrodku Stowarzyszenia ZIARNO, który znajduje się przy gospodarstwie ekologicznym w Grzybowie. Powitano nas śniadaniem ekologicznym składającym się z razowego chleba, miodu, sera i konfitur wyprodukowanych na miejscu. Po nabraniu sił wyruszyliśmy do ciężkiej pracy w gospodarstwie. Wielką atrakcją było karmienie zwierząt. Dzieci nakarmiły kozy i krowy. Te bardziej odważne próbowały nawet wydoić kozy. Podczas zajęć z właścicielką uczniowie poznali zasady funkcjonowania gospodarstwa ekologicznego oraz przyjrzeli się z bliska pracy rolnika, dowiedzieli się skąd pochodzą podstawowe produkty żywnościowe: mleko, jaja, jak robi się sery. W trakcie zajęć w Biopiekarni dowiedzieli się wielu ciekawych rzeczy o zbożach oraz rodzajach mąki, zobaczyli jak kiedyś mieliło się ziarno. Każdy uczestnik wycieczki wypiekł żytnią bułeczkę w dowolnym, zrobionym samodzielnie kształcie. Podczas samodzielnego wykonywania świec z wosku pszczelego dzieci miały okazję zaznajomić się z tajnikami życia pszczół oraz dowiedzieć się więcej o życiu i znaczeniu owadów zapylających dla środowiska. W ostatnich zajęciach uczniowie samodzielnie wykonali piękne wycinanki sannickie. Zjedli także pyszny ekologiczny obiad.
Na koniec każdy kupił pamiątkę wykonaną własnoręcznie przez ludowych twórców.
Bogaty program warsztatów był inspiracją i przygodą dla wszystkich, dzieci świetnie się bawiły, aż żal było wracać do domu.