Dnia 8 listopada br. obchodziliśmy Dzień Zdrowego Śniadania. Jak wiadomo pomijanie porannego posiłku to jeden z częstszych błędów żywieniowych. Śniadanie to najważniejszy posiłek, dnia, który dostarcza niezbędnej energii. Obecnie mamy “modę” na zdrowe żywienie. Wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania. Niemniej jednak jest to nadal ogromne pole do działania. Szczególnie tego dnia chcieliśmy zachęcić uczniów, aby przyjrzeli się uważnie temu, co spożywają na co dzień, jak wyglądają ich posiłki? Czy jedzą codziennie śniadanie? Czy w diecie nie brakuje ważnych składników np. ryb, owoców, warzyw? Ile jedzą słodyczy? Czy nie mają problemów z odpowiednią wagą ciała?
Tego dnia uczniowie naszej szkoły przygotowali smaczne i zdrowe drugie śniadania oraz przekąski, które następnie mogli wspólnie zjeść w miłej i spokojnej atmosferze. Z kolei chętni uczniowie podzieli się z nami swoimi ulubionymi przepisami na „zdrowe i smaczne” potrawy. Zachęcamy do obejrzenia zdjęć.
Szkolny Zespół ds. Działań Ekologicznych.
















